Mákos, diós, gesztenyés Kindli:  25db   

Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 30 dkg margarin, 20 dkg cukor, 2 dkg élesztő, csipet sütőpor, 2 kanál rum.

 1)Gesztenye töltelék:

Hozzávalók: 25 dkg gesztenye massza, 3 evőkanál rum, 5 dkg margarin, 1 evőkanál kakaó, 10 dkg porcukor. Géppel simára kikeverve máris használható.

2)Diótöltelék:

Hozzávalók: 20 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 2dl fehérbor,5-6 dkg mazsola.  A darált diót borral,cukorral felfőzzük,míg kenhető sűrű lesz, belekeverve a mazsolát kihűtjük és már használható. 

3)Máktöltelék:

Hozzávalók: 20 dkg darált mák, 10 dkg cukor, 2 dl fehérbor, 10 dkg baracklekvár. A mákot,cukrot a borral felfőzzük,kellő sűrűségűre, majd a lekvárral simára keverve, kihűlt állapotban már használhatjuk.   

Elkészítése: A hozzávalókat összegyúrjuk, kicsit pihentetjük, majd fél centi vastagra kinyújtjuk. Nagyobb pogácsaszaggatóval /8cm-átmérő/ kiszúrjuk, majd dió, mák vagy gesztenye töltelékkel töltjük. A tölteléket ujjnyi csíkban középre téve, feltekerjük,mint a bejglit, hogy a hajtás alulra kerüljön. A kis tekercsekre az ujjunkal kétoldalt mélyedéseket nyomunk, hogy pólyás baba jellege legyen.  Tojással megkenjük, majd mérsékelt /170C/ sütőben sütjük készre.


 

 

                 

                              R e c e pt e k.

                            *******************

Árpádföldi bográcsos egytál: 10 sz.

Hozzávalók: 20 kg cs.comb filé,60 dkg főtt- füstölt főtt tarja, db bébirépa konzerv, 1 cs  mirelit fejtettbab, 2 kg újburgonya  (vagy apró szemű?) 3 db lila hagyma, 0.20 dkg füstölt szalonna, 1 db dobozos,sűrített paradicsomlé,   1 db gyömbér, Ízlés szerint őrölt kömény, szerecsen dió, só. 6 db kaliforniai paprika (3 sárga+3 zöld),12 db koktélparadicsom (apró)

Elkészítése: a kockára vágott szalonnát kiolvasztom,majd a félbevágott és szeletelt hagymát lepirítom. Rátéve a nagyobb kockára vágott cs.combfilét,a paradicsom pürét,tovább piritom. Fél fővésnél ráteszem a babot, bébirépát, a felkockázott kaliforniai paprikát, afélbevágott koktélparadicsomokat, a felkockázott főtt tarját, majd besfűszerezve, készre párolom. Szükség esetén, utóízesitem.

 

 

 

 
 

           

Gesztenyével töltött pulykarolád: 4 sz.

Hozzávalók: 

Az anyag, 4 személyre értendő:

50 dkg pulykamell, 20 dkg gesztenyemassza (natúr ),05 dkg margarin

10 dkg dió,10 dkg tökmag,10 dkg fenyőmag,2 db zsemle,1 db tojás

1 db vöröshagyma.

Elékszítése:A zsemlét vízbe áztatom. A margarinban összepirítom az apróra vágott hagymát, a magokat és a petrezselymet.A zsemlét kinyomkodtam, hozzáadtam a hagymás magokat, a gesztenyemasszát, és a tojást, és az egészet jól összegyúrtam.A pulykamellből nagy, vékony szeleteket vágom, kissé megütőgetem,hogy vékony négyszögletes forma legyen, megkenem a töltelékkel, feltekertem, mint a beiglit. A kis duci hengereket körbetekerem alufóliával, és tepsiben 180 fokon megsütöm. Felkarikázva tálalom. Köretnek pirított újburgonyát adhatok, de kihűlve hidegen is fogyasztható.

 
 

Reszelt túros sütemény: 12-15 kocka

Hozzávalók:

A tésztához:0.45 liszt, 0.15 cukor, 3 tojás sárgája, 1 cs. sütőpor, 0.50 margarin, 0.10 kakaópor.

A töltelékhez:0.50 túró, 0.20 cukor, 3 cs. van.cukor, 4 tojás sárga,7 tojás fehérje, 0.05 gríz.

Az elkészítése: a tésztához valókat összegyúrni,ketté osztva,fóliában 2 órára a mélyhűtőbe tenni. Ez alatt a túró tölteléket összekeverni,és a keményre vert fehérjét óvatosan belekeverni.Egy megfelelő tepsibe,sütőpapírra, az egyik fele tésztát,vastag lyuku reszelőn ráreszelni. A túrótölteléket óvatosan rákenni,majd a másik fele tésztát a túróra reszelni. 180 C. előmelegített sütőben,35-40 percig sütni. Tetszés szerinti kockára vágva tálalni. Jó étvágyat hozzá!

 

Hajdúkapitány leves: 4sz.

Hozzávalók 4sz.:Csirke mell 0.40, s.répa 1szál,gyökér 1 szál,karalábé 1 db, gomba .25, zöldborsó 0.15,egy kis fej hagyma,olaj 2 evőkanál,ízlés szerint só, bors, szerecsen dió,gyömbér,kapor,petrezselyem- zöld,tyúkleves kocka 1db, és tejszín 2 dl. 

A gombóchoz (kb:16-18db) krumli 0.15, liszt 0.08, tojás 1db,só,bors,szerecsendió,petruska,snidling, ízlés szerint.

Elkészítése: a vegyes zöldséget apró kockára vágom,a hagymát finomra,a csirkemellet kicsit nagyobb kockákra. A burgonyát héjában megfőzöm. A finom hagymát üvegesre párolom,majd rátéve a zöldségeket,kissé megsózva,kislángon párolom. Mikor félig már puha,ráteszem a csirkehúst,és nagyobb lángon tovább pirítom,úgy 10 percig.Ha már fehér a hús,akkor felengedem 1.2liter vízzel, befűszerezem és beletéve a húsleveskockát, fél óráig főzöm.Ezalatt a főtt burgonyát éttöröm,tojással a fűszerekkel és liszttel gyorsan összekeverve 10percig hűtőben pihentetem. Ha a leves már kész, vizezett kézzel apró gombócokat formázok és a levesben további 10percig főzöm, végül a tejszínt is belekeverve, lezárom a tüzet. a Vágott kaporral megszórva tálalhatom.   Jó étvágyat hozzá!

Csokoládés rizsfelfújt? 10sz.

Rizs 0.35, tej 0.50, kr.cukor 0.10, vaniliás cukor 4cs, vaj 0.15, liszt 0.05,  szultán mazsola 0.10, tejcsokoládé 0.10, tojás 5db, cspetnyi só. 

Elkészítés: egy megfelelő nagyobb edényben felteszem a tejet,3dl vizzel kiegészítve, úgy nem ég le. Beletenni 0.10 vajat,sót, a vaniliás cukrot, és lassú tűzön, 20-25 perc alatt puhára főzni.A tűzről levéve, hagyni kell mig langyosra hül, ne kapja össze a tojásbbá verni és óvatosan a rizshez keverni.  A tojásokat szétválasztani, a sárgáját egyenként a már langyos rizshez keverni. A fehérjéket a cukorral kemény habáá verve a óvatosan,hogy ne törjön,a rizshez keverni, a mazsolával együtt. Egy megfelelő tepsit a maradék vajjal kikenni, liszttel meggszórni.A kész masszát óvatosan beleönteni,és a kiskockákra felvágot csokoládét a tetejére elosztani. Előmelegített 180C fokos sütőben, fólia alatt 30percig sütni.majd a fóliát levéve amid szép szinesre sül.Úgy nézzük meg, hogy kész,ha egy villával megszúrjuk, nem lesz ragacsos. 

Tártkonyos jérceragu leves: 4sz.

Jércemell filé (lehet pulyka is) 0.40, hagyma 0.05, olaj 0.05, sárgarépa 0.12, fehérgyökér 0.10, zeller 0.10, zöldborsó 0.10, tejszin 0.30, petrezselyemzöl,só,bors,kevés cukor, tárkony ízlés szerint, tálalákor 4 cikk citrom.

Elkészítés: a hagymát finomra váni, olajban üvegesre piritani,majd a megtisztított zöldségeket nagyobb kockára vágva hozzá piritani, a megmosott húst is nagyob kockára vágva hozzáadni és anny vizzel felengedni,hogy bőven ellepje.Fűszerezés ízlés szerint. 25-30perc fözés után,ha már az anyagok megpuhultak,hozzáadni a zöldborsót és egyet forralni (ha fagyasztott,akkor pár perc) és hozzáadni a tejszínt. Azzal van a sürítés, így szénhidrátmentes.Tálaláskor,egy egy gerezd citrommal díszíteni,melyet bele is lehet nyomni.

Jércemell filé Dubarry módra: 4sz.

Jércemell (lehet karaj vagy szűzszelet is) 0.70, kelvirág 0.60, vaj 0.15, liszt 0.08, tej 2,5dl, tojás 2db, reszelt sajt 0.08, só,bors, szerecsndió ízlés szerint.

Elkészítés: a húst 4 nagyobb szeletre vágni,kissé kiklopfolni,és megsózni. A megtisztított karfiolt, enyhén sós vízben 5-6 percig főzni,hogy ne főjön szét.A felforrósított 0.10 vajból,lisztből egy világos rántást készíteni, majd a forró tejjel felengedve,habverővel símára keverni. A tűzről levéve gyorsan elkeverni az egyenként beleütött tojásokat és ízlés szerint ízesíteni. A maradék vajona szeletet hirtelen átsütni,és tepsibe vagy tűzálló tálba tenni. a vízből kiemelt karfiolt felhalmozni a szeletekre, majd a már langyos mártással szépen bevonni. Tetejére szórva a reszelt sajtot, 200C fokos sütőben,pirosra sütve tálalni. Köretként petrezselymes rizst adhatunk.

Hentes tokány : 4sz.

Sertés karaj vagy szűz,(tetszés szerint csirke mell) 0.70, füstölt szalonna 0.20, gépsonka (lehet főtt füstölt tarja) 0.20, csemege uborka 0.20, süritett paradicsom 0.10, hagyma 1 közepes fej, fokhagyma 2 gerezd, száraz fehérbor 1dl, só,bors, majoranna, kakukkfű ízlés szerint.

Elkészítése: a húst újnyi csíkokra, szalonnát, sonkát, uborkát, vékony csíkokra,a hagymákat vékony szeletekre vágni. A szalonnát üvegesre pirítani,a hagymákat beletéve csak megfonnysztani,majd a húst rátéve takarékon,kevergetve puhára párolni. Ha a hús már elvesztette a színét,belekeverni a sűritett paradicsomot,tovább párolni. Amikor már a hús megpuhult, ízlés szerint fűszerezni,beleöntve a bort és rátéve a csíkozot sonkát,uborkát, erős lángon jól összeforralni.(5-6perc) Köretnek, főtt vagy sült, kockaburgonyát, esetleg párolt rizst adhatunk.

Halászlé,ahogy én csinálom: 8sz.

 1kg pontyfej és farok, 0.25 hagyma, 0.05 pirospaprika, 0.15 burgonya, 0.20 dkg paradicsom, 0-20 dkg zöldpaprika,1db halászlé kocka,só,hegyes erős ízlés szerint. Ponty filé 0.50, hal tej 0.80,eperlevél tészta 0.20.

Elkészítése: a halaprót, a tisztított hagymát,burgonyát 4liter vízben felteszem főzni,kevés sóval. Forrás után beleteszem a paprikát, paradicsomot,hallékockát és kb.2-órát főzöm,hogy minden jól megfőjön. Mielőtt átpaszíroznám, megszórom a pirospaprikával,és további fél órát lassú tűzön tovább forralom.Azután az egészet átszűröm,a sűrüjét robotgéppel lepaszírozom,majd a lébe vissza téve,belefőzöm a filézett, 8 egyformára vágott halszeleteket, a haltejet,majd még utána ízesítem.A tészát háromszoros,enyhén sós vízben kifőzőm és tálaláskor a halászléhez adagolom.Ízlés szerint, hegyes erőspaprika karikákat is adok hozzá.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                               Ludaskása,hogy a gyerekek is ehessék:  4 sz.

Ludas kása,hogy a gyerekek is ehessék:4sz. (nem csontosból

Hozzávalók: Liba combfilé 0.40, liba zúza 0.40, sárgarépa 0.15, petrezselyem gyökér 0.15, zeller 0.15, vöröshagyma 0.25, fokhagyma 4 gerezd,tv paprika 0.15, paradicsom 0.20, liba zsír 0.15, gersli (lehet rizs is) 0.40, só,őrölt bors, majoranna, őrölt szerecsendió, gyömbér ízlés szerint.0.3dl száraz fehérbor. 

Elkészítése: a húsokat megmossva nagyobb kockára vágni. A finomra vágott hagymát a libazsíron üvegesre pirítani,rátenni a szeletekre vágott fokhagymát,majd a húsokat. Rövid pirítás után, felengedni vízzel,vagy maradék húslével és rövid lében fél puhára párolni, a fűszerekkel együtt. A megtisztított zöldségeket nem túl vékony karikára vágni, a paprikát,paradicsomot kockára és a majdnem puha hússal tovább párolni, ráöntve a bort is. Ha már a zöldség kezd megpuhulni, hozzáadni a megmosott gerslit,és kb.1 liter vizzel felengedve felforralni, utána ízesíteni,majd úgy 25-30percig, 160C-ra előmelegített sütőben,készre párolni. Ha a gersli megpuhult, kész. Tálalás előtt frissen vágott petrezselyemmel elkeverni, majd díszítve feltálalni.

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                             Jó étvágyat kívánok.

                                           *********************************************

 

Káposztás,babos pulykacomb,Csángó módra:4sz.

Hozzávalók:Pulykacomb filé  0.60, savanyúkáposzta 0.40, Kinly-bab konzerv 1db, bacon kocka 0.10, vöröshagyma 0.10, fokhagyma 4 gerezd, füstült kolbászkarikák 0.08, paradicso+paprika 1-1db, babérlevél 4-5db, borsikafű,lestyán,só,bors,csilipaprika ízlés szerint, száraz fehérbor 4dl.

Elkészítés: a kipirított szalonnán a finom hagymát lepirítani,rá a fokhagyma,a nagyobb kockára vágott hús,fűszerek,kivéve a csombor.Mikor félig megpuhult,rátenni a káposztát,a csombort,a fehér bort,és készre párolni.Ha a hús puha,a konzerv babot simán belekeverni és egy forrás után kész.Tálaláskor díszíteni.

 

                              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                            Jó étzvágyat kívánok.

                                          **********************************************

Amerikai almás palacsinta.

Hozzávalók:Tojás 1db, rétesliszt 0,16, alma 0.25, őrölt fahély mokkáskanálnyi, vaniliás cukor 2cs,sütőpor késhegynyi,olaj 0.05.

Elkészítés: A hozzávalókból egcs sűrű palacsintatésztát keverek,melyet ásványvízzel alakítok mézsűrűségre.Ebbe keverem a meghámozott és durvára reszelt almátkat,és kb.15 percet pihentetem. Felforrósított teflonserpenyőbe, kicsi (kb.10cmátmérőjű,ujjnyi vastag) halmokat tenni,pár perc alatt készre sütve már lehet tálalni. Izlés szerint csokoládé mártással,ízét még lehet fokozni.

 

                  Csíkos,Albert keksz.Kávé mellé ajállva.

Hozzávalók: Albert keksz 1cs, csokoládés puddingpor 1cs, tej 0.40, vaniliás cukor 2cs, Amarettó 0.10,kókuszreszelék 0.10.

Elkészítés: A puddingporbó, tejjel,cukorral,Amarettóval könnyű krémet készíteni,majd a kekszeket egyenként megkenve, összetapasztani. A maradék krémmel arudat kívülről vékonyan bekenve,a kókuszban meghempergetni és egy alufóliába tekerve, szorosraformázva,hűtőben egy napig pihentetni.Tálaláskor a rudat 45fokos szögben újjnyi vastagra szeletelni.

 

                             Jó  étvágyat hozzá.                                                                                ***************************

 
 

 Amerikai káposzta:egy finom,könnyű saláta. 4.szemályre.

Hozzávalók: fejeskáposzta 0.40, vöröskáposzta 0.20, sárgarépa 0.20, lilahagyma 015, majonéz 0.25, vágott zöld,só,citromlé,cukor, ízlés szerint.

Elkészítés: a káposztákat,hagmát, nagyon vékonyra vágni vagy gyalulni, a répát lereszelni,kissé megsózva állni hagyni,majd az ízesített majonézzel összeforgatni és tálalni. 0.40 rostonsült és csíkokra vágott csirkemellel,egy könnyű,ízletes vacsora is lehet.

 

                     Jó  étvágyat.

                 ********************

Vargabéles.  (főételnek vagy akár desszertnek) 4.személyre.

Hozzávalók: réteslap 1cs, túró 0.25, cérnametélt 0.12, tojás 2db, cukor 0.06, vaniliás 2 cs,mazsola 0.08, vaj 0.05.

Elkészítés: a metéltet kifőzni,lehűt

eni,leszűrni. A tojásokat a cukorral, va

niliáscukorral jó keményre verni. Először a túrót összemorzsolni, a mazsolát beáztatni,majd leszűrve belekeverni,végül a metélttésztával is elkeverni.A felvert tojást lazán belevegyíteni,hogy ne essen össze. Egy megfelelő (pl.lazagne) formát olvasztott vajjal kikenni,majd egy réteslapot a formábatéve, az vajból megkenni,másik lapot szintén rátenni,hogy a formábasimítva egyik felén kilógjon. A másik két lapot szintén, úgy hogy a forma másik oldalán lógjon ki.A megkevert tojásos, túrós, tésztás masszát óvatosan belesi

m

ítani és a réteslapot felváltogatva a tésztára símítani,vagyis "becsomagolni". Az egészet előmelegített (200C) sütőben kb. 20percig sütni, majd 160C fokon további 20percig készre sütni. Pár perc pihentetés után adagolni.

 
 

 

 

 

 

                       JÓ    ÉTVÁGYAT.                                                                                                                  **************************

 

Tejszines farfalle, levelesparajjal. 4.személyre.

Hozzávalók: farfalle (masnitészta) 0.30, leveles paraj friss 0.60, mirelit 0.40, oliva olaj 0.05, tejszín 0.25, fokhagyma 4-5 gerezd, ízlés szerint só,bors.         

Elkészítése: a tésztát forró sós vízben puhára fözni. A leveles parajt az oliván megfuttatni, mikor összeesett, rátenni a zúzott, (vagy vékony szeletre vágott) fokhagymát, felengedni a tejszínnel,míg egyet forr. Ízesiteni őrölt borssal és sóval kell, ízlés szerint, majd a leszűrt tésztával jól összekeverve tálalni. Lehet egy könnyű vacsora, de lehet natúron vagy egyben sütött hús mellé is köretnek. Hogy még jobb pikánsabb legyen, meg lehet szórni, reszelt sajttal is.

                        Jó   étvágyat.                                                                                                                   *************************

 
 
 
 

Tiramisu, egy süti sütés nélkül. (akár ünnepre is) kb.12személyre.

Hozzávalók: mascarpone 0.50, cukor 0.20, vaníliás 1cs, tojás 6db, babapiskóta 1cs (0.30) neskávé 0.5l, kakaópor szóráshoz 0.03.                  

Elkészítés: a tojásokat szétvalasztani. A sárgájákat, cukrot, vaníliáscukrot habosra keverni, kétkanálnyi kávét és a mascarponét óvatosan hozzákeverni. A fehérjét kemény habbáverni és a kettőt lazán összekeverni. Egy megfelelő üvegtál aljára egy újnyi krémet rakni, majd a kávéba mártott babapiskótával kirakni. Majd megint egy réteg krémet, rá egy sor ázta

tott piskótát, amíg a krém és a piskóta tart. Legfelülre a maradék krémet elsimítani, majd

 megszórni kakaóporral. Jó,ha 1-2 órát hűtőben összeérik, de nem fontos. Ha esetleg ünnepre k

észül, a kakaót lehet díszíteni.

 

 
 
 

 

 

 

Sonkás kocka egyszerűen,durumtésztából: 4 személyre.

Hozzávalók: kockatészta 0.30, füstölt tarja 0.25,vagy zsíros comb (nyers) tejfel 0.20, tojás 3 db,só 0.02.

Elkészítés: a tésztát sós,bő vízben puhára főzni,leszűrni. A füstölthúst apró kockára vágva kipirítani. A tojásokat géppel jó keményre felverni. A tésztát a pirított kockákal elkeverni, hozzákeverni a tejfelt, majd a felvert tojással óvatosan, lazán összekeverni, majd egy tűzálló tálba öntve, előmelegített (180-190C) sütőben, szép pirosra (kb.30percig) sütni. Egy jó kis húsos leves után, kiváló és laktató étel.

                                            Jó   étvágyat.                                                                                         **********************

 

Az unokám kedvence a tejbenrizs. 4 adag.(ha jönnek a barátok is)

Hozzávalók: rizs 0.20, vaj 0.05, cukor 0.10, vaniliás 1cs, tej 0.50l,csipet só.

Elkészítés: a megmosott rizst egy megfelelő (kb.1.5l) teflon lábosban, 2dl vízzben a vajjal és sóval felforralni, (így nem tud lekapni) majd a tejjel felengedve,a cukrokat hozzáadva, takaréklángon,(villanynál 1es) puhárafözni. Ha kissé száraz lenne,még egy ki tejjel felönteni. Tálaláskor egy kanálka gyümölcskompóttal, ízlés szerint esetleg kakaóval vagy fahéjjal meghinteni.

                                      Jó   étvágyat.                                                                                        **********************

 

              A közelgő farsang, két főszereplője.

A szallagos (farsangi)  fánk: 12 db.

Hozzávalók: liszt 1kg, tojás 4db, cukor 0.06, vaniliás 1cs, rum 1/2 dl, tej 0.5l, élesztő 1cs, porcukor 0.03, ízlés szerinti lekvár 1-1 kávéskanál/ fánk. Sütéshez olaj 1l.

Elkészítés: a lisztet egy nagyobb keverő tálba tenni,1 dl langyos tejbe morzsolva az élesztőt, hozzátéve a cukrot, és hagyjuk, hogy felfutni.

Ráönteni a lisztre,hozzáütni a tojásokat,a maradék langyos tejjel és rummal, jól összedolgozni, míg hólyagosan fényes lesz és elválik az edény falától. Vékonyan meghintve lisztel,letakarni és langyos helyen pihentetni, míg kétszeresre dagad. Ez után lisztezett deszkán, 2-3cm- res vastagra nyújtani és lisztezett kiszúróval kszaggatni, majd ismét letakarva,megint pihentetni (kb.30perc). az olajat felforrósítani, majd a fánkokat egyenként, két újjal finoman benyomva, az aljával felfelé az olsba tenni. kettő percig sütni majd (ha jó a tészta magától fordul) megfordítva készre sütnve egy törlőpapirra kiszedni, hogy az olajat felitassa. Tálaláskor porcukorral lehintve, 1-1 kanál lekvárral a közepén, feltálalni.

                                 Jó   étvágyat.

                      ******************************

A csörege (olcsóbb és egyszerűbb) fánk: 12db.

Hozzávalók: liszt 0.25, tojás 3db, tej 3dl, cukor 0.06, vaniliás 1cs, rum egy evőkanál, szóráshoz porcukor. Sütéshez olaj, 0,5l.

Elkészítés: az összes összetevőt egy megfelelő keverőtálban, cspetnyi sóval addig dolgozzuk egybe, míg hólyagos nem lesz. Majd ruhával letakarva kb. 30percig pihentetni. Ezután, lisztezett deszkán,1cm vastagra nyújtani, derelyevágóval 5*5cm-es rombuszokra vágni, közepén 1-2 bemetszést ejteni. a forró olajba téve,az alsó felével pár perc alatt, mindkét oldalát pirosra sütni és papírtörlőn leszárítani az olajtól. Tálaláskor porcukorral megsórni.Kívánságra lekvárt is adhatunk hozzá.

                           Jó  étvágyat.

              ******************************** 

 

Flódni, a családnak is kedvence. Kb.12 szelet.

Hozzávalók:  50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 60 dkg cukor, 3 tojássárgája, 7 dl bor, 1 kg alma, 20 dkg darált dió, 20 dkg darált mák, 1 üveg szilvalekvár, 1 csomag mazsola, 1 szelet reszelt csokoládé, 2 evőkanál baracklekvár, fahéj, őrölt szegfűszeg.

Elkészítés: A lisztet, a margarint, a tojássárgáját ízlés szerint cukorral és borral könnyen gyúrható tésztává gyúrni, majd öt részre osztani.( az egyik kicsit nagyobb legyen a többinél!) A darált mákot borral felfőzöm, cukrot, mazsolát, reszelt narancshéjat és baracklekvárt adok bele. A szeletekre vágott almát, borban párolni. A darált diót borral, cukrot mazsolát hozzáadva felfőzni.A nagyobb tésztát kinyújtva,egy sütőtepsit kibélelni,majd a már kihűlt töltelékekkel, sorban betölteni. Először a diós, majd a mákos, utána az almás töltelékkel, végül, a szilvalekvárral megkenni és az utolsó lapot rátéve, tojássárgával megkenni. előmelegített sütőben (180C) kb.50-60percig sütni. ( villa próba,hogy belül is megsült e) A sütőből kivéve pihentetni, majd olvasztott csokoládéval bevonni. Kihülés után felvágni. 

                                              Jó   étvágyat.

                                    *******************************

Tonhal saláta, reggelire- vacsorára. 4. személyre.

Hozzávalók: tonhaldarabok olivaolajban 0.24, fött keménytojás 2db, csemege uborka 0.12, majonéz 0.08, lilahahyma 0.06, ízlés szerint, só, mustár, citromlé, őröltbors.

Elkészítés: a főtt tojást,uborkát lereszelni, a tonhalat villával óvatosan összetörni, a haggymát finomravágni és a majonézzel az egészet lazán összekeverni. Ízlés szerint ízesíteni. Általában pirítos és friss zöldségekkel fogyasztják.

 
 

                        Jó  étvágyat.

                           *************************       

Zsidótojás,reggelire-vacsorára. 4.személyre.

Hozzávalók: tojás 8db, libamáj (lehet csirke is) 0.25, libazsír 0.20, lilahagyma 1 nagyobb fej, petrezselyezöld 1/2csomó, pirospaprika 1kiskanál, ízlés szerint só, őröltbors, majoranna,őrölt szerecsendió.

Elkészítés: a megmosott tjásokat,enyhén sós vízben keményre főzni, a májat a libazsírban óvatosan megsütni,a hagymát és a petrezselymet finomravágni. Ha kész, a keménytojásokat nagyluku reszelőn lereszelni, a kihült májakat szintén. Az egészet egy megfelelő keverőtálban összekeverni a fűszerekkel,hagymával petrezselyemmel, és annyi libazsírral, amelytől lágyan kenhetővé válik. Fogyasztásra piritós ajánlott, hozzá friss zöldségek.

                  J Ó    É T V Á G Y A T !                                                                                                                       *************************************

 
 

Kedvenc Brownim, dióval. Kb.8 kocka.

Hozzávalók:kesrűcsoki 0.20, vaj 0.20, kristálycukor 0.12, vaniliás 1cs, liszt 0.12, sütőpor 1/2cs, dió 0.20.   

Elkészítés: a csokoládét és a vajat, vízgőz felett megolvasztani, majd kissé hülni hagyni. A Tojások sárgáját a vaniliáscukorra elkeverni, majd hozzácsurgatva a csokis vajat, beszórva a lisztet, lazán elkeverni. A diót durva darabokra vágva, majd a fehérjét a cukorral kemény habbá verve az óvatosan az egész masszához keverni. Egy megfelelő tepsit kivajazni, kilisztezni, ebbe az egész tésztamasszát belesimítani és előmelegített sütőben ( 160-165C) 30percig sütni. A sütőből kivéve teljesen kihűtve szabad felvágni, tetszés szerint(4-8-12) kockára. Kívánságra, vanilía fagyit vagy tejszínhabot, esetleg mindkettőt lehet adni.

                            J Ó    É T V Á G Y A T !

                        ********************************                                                                        

 

Mézes-mákos öntött kifli (guba) sütve.                                                   4 személyre.

Hozzávalók: kifli 8db, tej 0.6dl, méz 4 evőkanálnyi, darált mák 0.12, kristálycukor 0.08, vaj 0.12, vaniliáscukor 2cs, tojás 4db.

Elkészítés: a tejet, 0.10vajat, mézet, 1cs vaniliáscukrot felforralni, majd az addigra (ujjnyira) felkarikázott kifliket leönteni és míg elázik,lefedni,vagy fóliával betakarni. A maradék vajjal, egy teflonos kistepsit vagy tűzálló jénait kivajazni. A már megázott és kissé meghült kifliket, összekeverni a cukrozott mákkal és a tojások sárgájával és akivajazott edénybe téve, előmelegített (185-190C) sütőben kb. 30-35 percig sütni,míg a teteje pirulni kezd.A sütőből kivéve, az addigra kemény habbá vert fehérjét, rásimítani, és további 15percig (135-140C) sütni. Kissé pihentetve négyfelé tálalni.

                     

                               Mákosguba torta.

                            ************************** 

  Hozzávalók : 8sz.kifli 10db, tej 1,2dl, méz 4 evőkanálnyi, darált mák 0.15, kristálycukor 0.20, vaj 0.12, vaníliás cukor 3cs, tojás 4db.vaníliás pudingpor 1cs(nem főzős), 1 flakon tejszínhab.

 

Elkészítés:Először elkészítjük a mákos gubát. A kifliket felkarikázzuk, a tejet és a vajat összemelegítjük. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, és a langyos vajas tejhez öntjük. A darált mákhoz   az egészet a tejes folyadékhoz vegyítjük. Ráöntjük a kiflikarikákra, és várunk kicsit, míg a kifli felveszi a folyadékot. Egy 26 cm-es kapcsos tortaformát vajjal kikenünk, belenyomkodjuk a kiflis masszát, majd 170 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.

A krémhez a megadott mennyíségű tejet jól kikeverjük a cukorral, a vaníliával és a pudingporral és mielőtt bekeményedne,a már kissé kihült guba tetejére kenjük. Pár órára hűtőbe tesszük, majd a tejszinhabbal feldíszítve,mákkal megszórva, kész.

                             J Ó    É T V Á G Y A T !                                                                            *********************************

 
 

Vörös (Kidny) babos csirkecsíkok, pikánsan. 4 szemályre.

Hozzávalók: csirkemell fié (de lehet sertés szűz is) 0.70, lila hagyma 0.20,

fokhagyma 4-5 gerezd, vörösbab konzerv (kidny) 2 db, száraz fehérbor 2dl 

Pácoláshoz: soja szószból 4, balzsam ecet, worcestershire szósz, csípő kechup 1-1 evőkanállal, ízlés szerint só,őrölt bors, őrölt szerecsendió.

Előkészítés: a húst ceruzavékony, kb.4-5cm hosszú csíkokra vágni, majd a pácchoz szükséges anyagokkal egy tálban jól összekeverni, és hűtőben érlelni. Min.2 órát,de ha van idő egy napot is lehet.

Elkészítés: a pácolt húst két három adag

ban felforrósított wok-ban vagy teflon edényben gyorsan átpirítani, (4-5 perc) majd a fehérbort elosztva rá, kicsit tovább pirítani és félretenni. A tisztitott hagymákat vékony szeletre vágni, a húspirító edényben gyorsan szintén lepirítani, a szeletelt fokhagymákat is rászórva, a babkonzervekkel (lével együtt) felengedni. Amikor már felforrt, a már lepirított hússal összeforgatni, utánaízesítve, forrón tálalni. Köret nem szükséges hozzá, kívánságra rizsköret adható.

 

                         J Ó É  É T V Á G Y A T !                                                                        **********************************    

 

Ludaskása, háziasan gerslivel. 4 személyre.

Hozzávalók: liba nyaka 1db, libaszárnytő 2 db, liba zúza 2 db, vöröshagyma 0.15, fokhagyma 2-3 gerezd, sárgarépa 0.10, gyökér 0.10, zöld borsó 0.10, gersli (árpagyöngy) 0.40, olaj 1 dl, tv.paprika 2 db, paradicsom 1 db, ízlés szerint só, őröltbors, pirospaprika, majoranna, őrölt gyömbér, őrölt szerecsendió, tyúkleves kocka 2 db.

Elkészítése: a megmosott nyakat négyfelé,a két szárnytőt ketté, a zúzákat nagyobb kockára vágni. A megtisztított zöldséget karikára vágni. Olajban az apróra vágott hagymát, üvegesre pirítani, ráteni a zúzott fokhagymát, paprikát, elkeverni majd az aprólékokat, felönteni vízzel, beletenni a leveskockákat és a fűszereket, majd fedő alatt lassú tűzön, (villanynál 165C.) 40 percig párolni. Ezalatt a gersli beáztatni, majd a félig főtt aprólékhoz keverve, hozzáadva a darabolt paprikát, paradicsomot, további 45-50 percig készrepárolni. Akkor jó,ha a zúza és a gersli is jó puha. Tálaláskor is díszíthető paprika,paradicsommal.

 
 

                                       J Ó   É T V Á G Y A T .

                                 *********************************

 
 

Stíriai metélt másképpen. 4 személyre.

Hozzávalók: 0.40 kész burgonya nudli, 0.25 túró, tojás 3db, tejföl 0.175, kr.cukor, 0.10, vaniliás, egy narancs reszelt héja, mazsola,0.05,1cs, vaj 0.03, szóráshoz porcukor. 

Elkészítése: eredetileg gyúrt, túrónudliból készül,de így egyszerűbb !

A fagyasztott burgonymetéltet forrő vízben kifőzni, majd leszűrve, hidegvizzel leöblíteni. Az áttört túrót,  tojássárgával, vaniliáscukorral   és a reszekt narancshéjával, mazsolával, tejföllel jól összekeverni, majd belekeverni a lehűtött kifőzött nudlival. a tojásfehérjét cukorral jó kemény habbá verve, óvatosan a tésztához kevergetni. Kivajazott tűzálló tálba önteni és előmelegített sütőben 180C. 40-45perc alatt készresütni. Tálaláskor négyfelé vágva, porcukorral meghintve tálalni.

 
 
 
 
 

                                 J Ó   É T V Á G Y A T .

                           *********************************             

 

Brassói apró,ahogy én szeretem !  4 személyre.

Hozzávalók: Csirkemell filé, (vagy sertés szűzpecsenye) 0.70kg, lilahagyma, (esetleg póré) 0.12, fokhagyma, 4-5 gerezd, tisztított burgonya, 0.60kg,  füstölt szalonna,0.08, ízlés szerint só,őröltbors,majoranna,1cs. petrezselyezöld. A burgonya sütéséhez 4dl olaj.

Elkészítése: a megmosott csirkemellet ( így kímélő,de szűzből is megoldható) 3*3cm-es kockára, a szalonnát apró kockára, a hagymát vagy pórét, (ez is kímélő mód) és a fokhagymákat is, vékony szeletekre vágni. A szalonnát jól kipirítani, rátenni a hagymát, fokhagymát, gyors kevergetéssel lepirítani, majd a húst rátéve, a fűszerekkel megszórva, tovább sütni. Ez maximum 8-12 percig tart, hogy a hús ne keményedjen túl.Ezalatt az uganakkorára vágott burgonyát, forró olsban szép pirosra sütni.Ha mindkettő kész, akkor összekeverni és a vágott petrezselyemmel megszórni. Díszíthető még paprikával, paradicsommal, hegyes zöldpaprikával is.

 
 
 
 

                                   J Ó  É T V Á G Y A T .

                             *********************************               

Baconos csirkemáj,hidegen-melegen!

Ez,egy nagyon egyszerű,egészséges és ízletes fogás, 4sz. ajállva.

Hozzá valók: csirkemáj, (szív nélkül) 0.60, bacon szeletek, 20 db.

ízlés szerint őrölt bors, majoranna, őrölt szerecsendió, só.

Elkészítése: a májakat a fűszerekkel megszórva jól összekeverni,       majd egyenként a baconokba jól beburkolni. Tepsibe,  vagy tűzálló tálba,szorosan egymás mellé téve,  előmelegített (180C) sütőbe kb. fél óra alatt megsütni. Meleg étkezésnél köretként, egészben főtt-sültburgonyát adhatunk, hidegen, (akár vendégváróként)                     fogpiszkálókkal megszúrkálva, saláta kiséretében is kitűnő fogás.

 
                                                                      

                              J Ó  É T V Á G Y A T .

                          *******************************

 

A bélszín(vesepecsenye) pácolása.

Az egyben kapott bélszínt,lehártyázni, majd kissé borsozni és vékonyan körbe kenni mustárral.Ezután egy megfelelő edénybe téve, felönteni olajjal,melyben légmentesen, akár egy hétig is tartható. Készülhet egyben vagy szeletelve is. A java, ( steak) 160-200gr, a szeletek, 80-100gr, az érmék, 40-50gr.

Variációk, bélszín sütésére:

Egyben sütés, natúron vagy burkolva.Natúron az átsütés(nem véres) a vastagságától függően kb. 60-75perc.Burkolva,a burok függvénye pl. Wellington módra (vajas tésztában).

Java sütése:angolos-4perc,médium-5-7perc,jól átsütve-8-12perc.

Mindíg forró serpenyőben sütni,a fél időben egyszer megfordítva.

A szeletben sütésnél, használható módozatok:

Holstein,(tükör tojással), pékné, (egybekevert,sült cikk hagyma + burgony)

Jóasszony,( kockára vágott hagyma sinka + zöldborsó,összepirítva)

Udvarmester, (fűszerekkel összekevert vaj)

Budapest, (hagyma,gomba,csirkemáj,zöldborsó,paprika,paradicsom,                            kockára vágva,összepirítva)

Wok zöldségágyon,(kelvirág,brokkoli,zölgbab,zöldborsó,sárgarépa)

 
 

                                       J Ó     É T V Á G Y A T !

                                 ************************************

 
 

Baconos sült pikáns csirkecomb, tepsis burgonyán sütve,4személyre!

 

Hozzávalók: 6db csirkecomb, 0.40 szeletelt bacon, 1.20kg tisztított negyedelt burgonya, 3db tv paprika, 3db paradicsom. Ízlés szerint só, frissen őrölt bors, majoranna, őrölt szerecsendió, őrölt kömény, csípős gulyáskrém, ketsup, dijoni mustár, 1dl.száraz vőrösbor.

Előkészítés: a fűszerekből,krémekből és vörösborból,ízletes pácot keverek,majd a megmosott csirkecombokat kettévágva, 1-1szelet baconba beletekerve, a pácba forgatva, hűtőben 1-2 órát pihentetni.

 
Elkészítés: egy tűzálló tálat vagy római tálat, alul 3-4 szelet baconnal kibélelni. A burgonyát,cikkekre vágott paprikát, paradicsomot, a maradék baconokat nagyobb kockákra vágni, kevéske sóval megsózni és összekeverni. A tálbaszórva elsimítani, majd a pácból a combokat egymás mellé helyezni,ha maradt pác, ráönteni. A tálat alufólíával betakarva, sütőnen 180C fokon 35percig sütni, utána a fóliát levéve, 220C fokon szép pirosra, ropogósra sütni. Ha kész, az edényből rögtön tálalható.
Hozzá ízlés szerint, vegyesvágott, kovászos uborka esetleg felezett őszibarack adható!
 
 
 
                         
 

                                   J Ó   É T V Á G Y A T !

                              *********************************              

 
 

 

Porhanyósra sült kacsacombok, vele sült burgonyával, 4 személyre!

 

Hozzávalók: 4 db. hízott kacsacomb, 1fej hagyma, fél fokhagyma, 2db. alma (gerezdekre vágva) 4 sze

let ananász, 1db.tv.paprika, 1db. nagyobb paradicsom, ízlés szerint só, (kevéske húspuhitósó is) frissen őrölt bors, majoranna, őrölt szerecsendió,1/2 üveg sör, köretnek-1.20kg apróbb szemű burgonya.

Elkészítés: a megmosott comboknak a bőrét,4-4 vékony metszéssel,be vágjni, majd a húspuhítóval, fűszerekkel, jól bedörzsölni és a hűtőben 1/2órát pihentetni.Ez után egy tipikus "kacsasütőben" k
evéske kacsazsírral indítva beletenni,köré a paprika, paradicsom, alma, hagyma cikkekre vágva + a fokhagymagerezdek.Ezután előmelegített (170C.)sütőbe téve,kb.40-50percig sötni.Ez alatt,a megmosott burgonyát héjában, kevés sóval megfőzni. Majd megtisztítva, a már sülö combok köré rakni,aláönteni a sört,,tetejére 1-1 ananászkarikát,tov
ább sütni 200C fokon,kb.30-35percig, míg szép piros nem lesz.
 
 

 J Ó     É T V Á G Y A T !

                                ************************************                

 

A sólet ahogy én szeretem,(gazdagon) 4 személyre!

 

Hozzávalók:  nagyszemű fehér bab (ha nincs,jó a tarka is)  0.40/ árpagyöngy (gersli) 0.15/füstölt tarja  (vagy comb,izlés szerint)  0.50      libacomb 2 db/libazsír 0.10/ vöröshagyma  0.10/ fokhagymagerezd 4-5db pirospaprika 0.02/ só, őrölt bors, ízlés szerint.

 Elkészítés: a tisztított, finomra vágott hagymát, libazsíron üvegesre piritva, zúzott fokhagymával és a piros paprik

ával elkeverve, hideg vizzel        (kb.bő1literrel) felengeni. Beletéve a beáztatott babot,felforralni, majd ízlés szerint ízesíteni. Ezután beletenni a húst,a libacombot,és óvatosan a jól megmosott tojásokat, majd a tetejére szórni a gerslit. Fedővel letakarva, előmelegített (165-170C) sütőben másfél-két órát sütni. A babtól függ mennyi idő kell, és ha sükséges, lehet kissé a vizet pótolni. Ez alatt csak rázo

gatni szabad, hogy a tojáshéj ne törjön. Ha hús és bab puha,(már a levét beszívta) kivéve a sütőből, óvatosan a tojásokat kiemelni, leöblítve megpucolni. A húst vigyázva négy szeletre vágni, a libát meg ketté. Tálaláskor egy szelet húshoz fél libacombot tenni, és a keménytojásokat végybe vágva köré"dísziteni". (Lehet beletenni még töltött libanyakat is, de az kicsit komplikált.)

Az igazi sóletet nem főzni hanem sütni kell!

 

Remélve a sikert, jó étvágyat kívánok. (esetleg bejegyzést, kritikát)